Tutorijali, Trikovi za Windows, XP, 7, Office, Mreže, phpBB Tutorijali, Trikovi za Windows, XP, 7, Office, Mreže, phpBB
Windows Tutorijali, Trikovi za XP, Vista, 7, Office, Mreže, phpBB, Mob, CCNA

FAQFAQ      ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 
-
JAVASCRIP za početnike Vusual Basic za početnike
Tutorijali Office 2007 Tutorijali Office 2003 Basic configuration routers and switches  Mreža Windows 7 - Windows XP

Kako instalirati Windows 95/98/ME pomoću boot floppy diskete

Ovaj forum je zaključan: ne možeš postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.    Tutorijali, Trikovi za Windows, XP, 7, Office, Mreže, phpBB -> KAKO INSTALIRATI programe
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
IvanC
Administrator

PostPostano: Sat Mar 06, 2010 6:55 pm    Naslov: Kako instalirati Windows 95/98/ME pomoću boot floppy diskete Citiraj i odgovori

Kako instalirati Windows 95 pomoću boot floppy diskete ?

(Kako instalirati Windows 95 OSR koji nije butabilan )
(How to install Windows 95 with boot floppy disk)

Ovaj tutorial možete primjeniti i na nebutabilne instalacije Windows 98/ME

S obzirom da sam zadnjih dana radio tutorial vezan za instalaciju Windows 95 OSR i to sa bootable CD-a, u ovom tutorialu objasnit ću kako se radi instalacija kada nemate Windows bootabilni CD a uz to ne želite ga izraditi (ili ne možete)

Ovaj tutorial sastoji se od nekoliko osnovnih koraka
- Postavljanje First Boot uređaja
- Potrebno je imati Bootable floppy disketu
- Formatiranje HDD-a
- Boot računala sa floppy-ja i instalacija Windows 95 (eventualno Win98 ili WinME)

POSTAVLJANJE FIRST BOOT UREĐAJA U BIOSU

1. Umetni Instalacijski CD u CD-rom i Floppy u flopy-uređaj => Restartajte računalo

2. Postavite First Boot uređaj floppy ( pogledajte ovdje kako se postavlja FIRST BOOT U BIOSU )

FORMATIRANJE HDD-a iz MS-DOS-a (Kako formatirati HDD iz MS-DOS )

3. Nakon postavljanja First Boot u Biosu (za Floppy) računalo se restartalo, umetnite Bootabilnu Floppy disketu
( ako je nemate OVDJE možete downloadati Boot disketu za Windows 95, koja u sebi sadrži driver za CD-rom i Volkov Commander ili posjetite OVU web stranicu. Ako ste downloadali moju boot floppy disketu, jednostavno kopirajte sve datoteke na Floppy disketu i spremni ste za Boot-anje. (ovdje je važno da kopirate uz sve vidljive datoteke, pomoću Windows Commandera ili programa koji vidi skrivene (hiden) datoteke i (ebd.sys. drvaspace.sys, msdos.sys, io.sys). Bez ovih skrivenih (hiden) datoteka nećete moći boot (podići) kompa.

3a. Kada se ponovno komp podigao i boot odradio na kraju se pojavi prompt A:\>
Kada ste pozicionirani na promptu A:\> imate dva načina na koji možete pokrenuti instalaciju Windows 95. Pratite niže navedene korake.

............INSTALIRANJE WINDOWS 95 na dva načina................

-- PRISTUP INSTALACIJI PREKO Volkov Commandera

4. Ako ste "podigli" računalo sa mojom boot floppy disketom koja sadrži u sebi Volkov Commander tada uradite slijedeće.

5. Kada dođe do drugog screena i piše ( starting Windows 95 ) ne dirajte ništa već sačekajte da boot odradi do kraja. (ako je potrebno pritisnite razmaknicu nakon dužeg vremena)

6. Kada BOOT odradi svoje i pojavi ti se prompt A:\> tada upišite slijedeće:
A:\>vc.exe i pokrenut će Vam se prozor Volkov Commandera ( sličan Norton Commanderu ili Windows Commanderu, tj. Total Commanderu ali za DOS )

7. Dakle, potrebno je znati raditi sa Volkov Commanderom ( to je slično kao i sa Norton Commanderom, Windows Commanderom ili Total Commanderom ) nakon naredbe VC.exe + enter pokrenut će se program, i pritiskom na tipku ALT+F2 dobivamo izbornik sa popisom naših dostupnih particija. Nas zanima particija R: tj. to je naš CD-rom na kojem se nalazi instalacija Windows 95.

Nakon prelaska na R => CD potrebno je ući u folder

i pokrenuti SETUP.EXE da bi pokrenuli instalaciju Windows 95.

-- PRISTUP INSTALACIJI PREKO COMMAND PROMPTA iz MS-DOS

8. Nakon bootanja sa floppy boot diskete imate ovakvu situaciju na ekranu gdje pise prompt A\>
Upišite C: + enter i prebacili ste se na C particiju. Nakon toga upišite DIR i očitali ste ima li što na particiji C (u našem slučaju nema jer smo formatirali HDD) Kako se formatira HDD iz MS-DOS pogledajte Kako formatirati HDD iz MS-DOS

Upišite R: i prebacili ste se na CD-rom tj. naš CD sa instalacijom Windows 95.
Upišite DIR i očitali ste koji sve folderi i files se nalaze na CD mediju. U našem slučaju uočite da imamo dvije datoteke (files, BMI i BIN) i jedan folder (directory WIN95OSR)

U slijedećem koraku potrebno je ući u directory WIN95OSR a to uradite tako što ćete otipkati naredbu CD WIN95OSR, sada ste pozicionirani u folderu (directory) i za pokretanje instalacije otipkajte SETUP.EXE

9. Dalje samo pratite instalaciju i zahtjeve setupa.

U koliko želite vidjeti kako teče automatska BOOT instalacija Windows 95 sa CD-a skinite ovaj AVI (video)

Vezani linkovi koje je dobro pogledati uz ovaj tutorijal su:

- Download Boot Floppy diskete sa HR settingsima imate OVDJE
- OVAJ i OVAJ link za download IMAGE diskete po izboru za određeni OS.
- Postavljanje First Boot uređaja u BIOS-u
- Kako formatirati HDD iz MS-DOS
- Kako kreirati BOOT FLOPPY disketu
- Kako kreirati BOOT CD za instalaciju Windows 95 ili 98/ME

.

Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   

Kako instalirati Windows XP sa USB memorije i Windows 7
Ovaj forum je zaključan: ne možeš postati/odgovarati/uređivati teme/postove.   Ova tema je zaključana: ne možeš uređivati postove niti odgovarati.    Tutorijali, Trikovi za Windows, XP, 7, Office, Mreže, phpBB -> KAKO INSTALIRATI programe Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.